ÖZGÜRLÜK(OSHO)
Osho hakkında ‘Wild Wild Country ‘adında 2018 yılında Netflix bir belgesel yayınladı. Adını duymuş olmama rağmen bir türlü izlemeye fırsatım olmamıştı. Osho’nun (gerçek adı Chandra Mohan Jain) birçok kitabını okudum. Belki de diyorum insanlar onun sözlerini yanlış anladı. İnanç açlığı var toplumlarda, din liderlerinin ve dinin ticaretle yakın ilişkisini görüp, güven problemi yaşıyorlar ve bu mistik gurunun peşinden aydınlanmaya gidiyorlar. Belgeselde izlediğim karakterle kitaplarını okuduğum kişi nasıl aynı oluyor diye de sordum kendime?
Varoluşçu felsefeyi savunan, insanın anlam bulma çabasına yönelen, sorgulayan, hiçbir oluşumu olduğu gibi değil de sorgulayarak kabul etmeye çalışan bir adam var kitaplarında. Osho bu kitabında dinlerin, devletin, toplumun ve belirli kurallar içeren kalıba sokulmuş bütün oluşumların, insanların gerçek iradesini, özgür düşüncesini ortaya çıkaramadığını söyler. Bir dine inanmak kolaydır der, sorumluluk almazsın o senin için yolu çizmiştir ve onun çizdiği yoldan gidersin tüm sorumluluk ondadır. Aykırı bir düşüncesi vardır. Tabi bunları savunurken şöyle bir çelişkiye de düşer; Özgür olmak erdem sahibi olamamış, yeterli olgunluğa ulaşamamış insanların sahip olması tehlikeli olan şeydir der. Özgür olmak aklına esen her şeyi yapmak değildir der.
Dinin gerekleri, devlet kuralları, toplum kuralları evet insanları bir kalıba sokar ama bu kurallar olmadığında tüm insanlık kaosa sürüklenir. Bu kurallar olmadan huzurlu yaşayabilecek bir erdeme, olgunluğa sahip bir toplum yok. Bunu da şöyle ifade eder;’’ Ben devlete karşı değilim, ben devlete duyulan ihtiyaca karşıyım. Ben mahkemelere karşı değilim, ben mahkemelere duyulan ihtiyaca karşıyım.’’

Kitabı okurken Aamir Khan filmleri olan ‘PK’ ve ‘Three İdiots’ filmleri aklıma gelmedi değil.